4 Mayıs 2011 Çarşamba

yasayan sairlerimiz umit murat darga

YAŞAYAN ŞAİRLERİMİZ ÜMİT MURAT DARGA.


BİYOGRAFİ;
Murat DARGA'nın baba tarafı aslen Kara Kalpak Türk'lerinden olup,Özbekistan Hiva Hanlığında Darga iken göç ederek Azerbaycan Dağıstan Şeki'ye yerleşmiş sonrada İstanbul'a gelmişlerdir.

Mabeynci başı mehmet emin beyin torunlarından olan murat darga'nın büyük dedesi Mehmet Emin Bey II.Abdülhamid Han'ın Baş Mabeyn'ciliğini yapmıştır.

Murat darganın anne tarafı, anneannesi Kırım tatar Türklerinden annesinin baba tarafı ise tebriz Türklerindendir.

Murat Darga'nın dedesi Doktor A.Sait Darga ise,Büyük önder Atatürk'ün doktorlarından Akil Muhtar'ın Asistanlığında bulunmuş,akil muhtar ile beraber yürüttükleri ilmi araştırmaların sonuçlarını bir kitap halinde yayınlamışlardır.Ayrıca doktor ahmet sait darga Alman Bayer İlaç fabrikalarında uzman olarak çeşitli görevler almıştır.

Kadıköy, Dr.A.Sait Darga İlköğretim Okulu acıbadem de murat darga'nın dedesi ahmet sait darga'nın adına Milli eğitim Bakanlığına sanatçı murat darga'nın ailesi tarafından bağışlanmıştır.Ayrıca eski Acıbadem Karakolu ve eski Acıbadem Emniyet Amirliği'nin arazisi de Darga ailesi tarafından emniyet teşkilatına bağışlanmıştır.

Murat Darga'nın babası Mehmet Darga,Robert Kolej'de Yüksek Makina Mühendisliği okuduysa da elindeki serveti harcamış maalesef çocuklarının istikbalini düşünmemiş bir kişi olarak yaşamış ve geriye acı dolu günlerin hatıralarını miras bırakarak ölmüştür.

Murat DARGA 1960 yılının nisan ayında İstanbul'un Üsküdar ilçesi acıbadem de doğdu.İmkansızlıklar nedeniyle orta okuldan sonra eğitimine devam edemeyen kadıköylü ressam şair murat darga genç yaşta annesini kaybetti.Karanlık talihinin zor şartları içerisinde hayat mücadelesine başladı.İlk şiir ve deneme yazıları Hergün Gazetesinde 1979 yılında yayınlandı,daha sonra Orta doğu Gazetesi ile çeşitli dergilerde yazı,söyleşi ve resim çizimleri yer aldı.Türkçü şiirler yazmaya ağırlık verdi.Türkçü şairler arasında yer alan murat darga'nın kişisel çabalarıyla edebiyat dünyasına kazandırdığı ilk şiir kitabı Kahraman Irkıma 1998 yılında basıldı. Acıbademli ünlü kişiler denince akla gelen sanatçı murat darga ayrıca ressamdır ve yağlıboya resimlerinde Türk'lüğe olan sevdasını yansıtmaktadır.Karabağ savaşıyla ilgili afişlerde yapmış olan murat darga'nın Boraltan Köprüsü adlı güftesi sayın Esat KABAKLI beyefendi tarafından bestelenmiştir.
yasayansairler@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder